Residential

The Son


Plan
Site plan

Plan
Floor plan

Plan
Section

Plan
Elevation

The project “the SON” comprises two houses with different characters that form a harmonious ensemble. Located in Trautsongasse, hence the project name, the front building is a Gründerzeit building dating back to 1884. 

The main focus of this project was the gentle refurbishment of the substance, including the splendid Art Nouveau elements. In this sense, also the furnishings were designed to combine the aesthetics of the Viennese “fin de siecle” with 21st century living comfort. 

More highlights of the SON are a penthouse with a view on Vienna’s inner city, and a flat occupying a whole floor, featuring Old-Viennese design elements, such as stucco ceilings, wall plastering, and impressive enfilades.

The historic substance of the front building was preserved, while the new building facing the courtyard is a town house in Amsterdam or New York style. The characteristic brick façade is structured by large glass elements. Every flat includes a balcony or terrace facing the idyllic garden connecting the buildings.

Facts

Name
The Son

Location
1080 Wien

Type
Umbau

Planning
2015-2017

Size
1500 m² Nutzfläche
15 Wohnungen

Visualisierung
ZOOM Visual Project GmbH