Residential

Haus 178


Plan
Site plan

Plan
Floor plan

Plan
Section

Plan
Elevation

An old house and a barn on a hill, surrounded by a huge garden with big old trees. - That was the basis for this project. The position of the two buildings quickly led to the idea to create a courtyard with a chestnut and a lime tree in its centre. The concept was realised by adding another building and thereby creating a shielded private area.

A passage between the main building and the guest house leads to another garden with a breathtaking panorama to the southeast: the endless forested hills of the Wienerwald.

This inspiring vision - the combination of retreat and open space - is continued inside as well. All plumbed rooms, secondary rooms, and the staircase are packed into the core. This core is designed as a stand-alone unit in the middle of the house, which leaves the remaining space with an open feeling. This is the living area with an open-plan kitchen that forms the lively heart of the house. 

A large glass door leads to a partly roofed, spacious patio that connects the main house with the guest house and opens up to the garden and pool area. Thus, during the warm season, the living area is extended to this patio that also features an outdoor kitchen.

Natural materials characterise the ensemble on the inside and outside: predominantly stone, plaster, and wood. Due to the precise composition of the materials and the harmonious integration into the landscape, the house has gained a dazzling array of atmospheric ambience.

 

Facts

Name
Haus 178

Location
3033 Hochstrass

Type
Um-/ Neubau

Planning
2007–2011

Size
450 m² Nutzfläche

Fotograf
Gerald Liebminger